Un medic italian a refuzat să îi facă un transplant de inimă unui marinar român în vârstă de 53 de ani care suferise un infarct, relatează ilgazzettino.it. Marinarul, angajat pe nava unui armator italian, suferise un infarct masiv și era internat la Mestre, unde era ținut în viață cu ajutorul unei inimi artificiale. Pentru a-i salva viața, medicii de la Mestre au chemat un cardiochirurg din Padova în vederea realizării unui transplant.
Spre surprinderea lor însă, cardiochirurgul din Padova a recomandat transferul pacientului în România, „pentru a continua tratamentul” și „a ajunge pe o listă de transplant”, deși bolnavul nu ar fi supraviețuit unei asemenea călătorii. Mai mult, acesta i-ar fi spus unui coleg din Mestre că „inimile italienilor trebuie să ajungă la italieni”, mai menționează sursa citată.
Medicii din Mestre au luat legătura apoi cu un spital din Udine, unde românul a fost de altfel operat și salvat. Mai mult, conducerea spitalului dell”Angelo din Mestre a trimis o plângere către spitalul din Padova, unde lucra cardiochirurgul care a refuzat transplantul, în care arăta că marinarul român e cetățean european, că era plătit și asigurat medical de un angajator italian și că avea dreptul la transplant în Italia.
Însă, în opinia directorului medical al spitalului din Padova, doctorul Giampietro Rupolo, „s-a dat curs cu deplină corectitudine tuturor protocoalelor medicale”, potrivit cotidianului regional.
Il Gazzettino citează totodată indicații pentru cazuri de acest tip din partea Nord Italia Transplant, potrivit căreia, „având în vedere penuria de organe în vederea efectuări de transplanturi, atunci când un bolnav nu se află pe listele naționale italiene poate fi transportat în țara de proveniență”.
MAE cere autorităților italiene să ancheteze cazul
Ministerul Afacerilor Externe informează că a transmis instrucțiuni Ambasadei României la Roma și Consulatului General de la Trieste să solicite autorităților italiene o investigație în acest caz.
„Ministerul Afacerilor Externe a transmis instrucțiuni Ambasadei sale la Roma și Consulatului General de la Trieste să solicite autorităților italiene o investigație în acest caz”, se arată într-un comunicat MAE remis la solicitarea agenției Mediafax.
De asemenea, MAE subliniază că pacientul român lucra în Italia în condiții legale, toate costurile medicale fiind acoperite de compania angajatoare, adăugând că își exprimă indignarea cu privirea la atitudinea medicilor de la spitalul din Padova, care au refuzat transplantul.
Românul se află în acest moment la reanimare
Consulatul General al României la Trieste a luat legătură cu spitalul din Udine pentru a se interesa în legătură cu starea de sănătate a pacientului român. Potrivit MAE, românul se află în momentul de față la secția de reanimare în urma operației pe cord deschis, iar Consulatul de la Trieste va urmări evoluția stării sale de sănătate.
MAE precizează și că până în acest moment pacientul nu a solicitat asistență consulară, situația fiind rezolvată cu promptitudine de către medicii italieni.
Potrivit informării MAE, pacientul român a fost salvat de insistența medicilor de la Spitalul Dell’ Angelo din Mestre ( lângă Veneția) care au găsit rapid soluții alternative pentru tratarea sa, precum și de disponibilitatea și profesionalismul echipei medicale a spitalului Santa Maria della Misericordia din Udine, care au realizat operația pe cord.
MAE mai ține și să adreseze mulțumiri pentru echipele medicale ale celor două spitale pentru efortul depus în tratarea cu celeritate a pacientului.